WSJT-X working on an TS-570D? #AudioIssues #txaudio #signalink


Steve marsh (M0NMA)
 

I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits. 

he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4. 

The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.

we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.

it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason. 

does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?





--
Steve M0NMA


d_ziolkowski
 

steve-
there is a monitor jack on back of the SL, plug in headphones to see if audio is present out of the SL

Dan KC2STA


On Thu, Jun 10, 2021 at 3:40 AM Steve marsh (M0NMA) <m0nma@...> wrote:

I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits. 

he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4. 

The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.

we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.

it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason. 

does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?





--
Steve M0NMA






--
Dan Ziolkowski KC2STA
SKCC #4290T
Ubuntu LINUX


Bill Somerville
 

On 10/06/2021 08:16, Steve marsh (M0NMA) wrote:

I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits.

he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4.

The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.

we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.

it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason.

does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?





--
Steve M0NMA
Hi Steve,

teh TS-570D does not have SSB-DATA modes so you must select "Settings->Radio->Mode->USB" for this rig. In data modes you must key the rig via the rear ACC 2 socket, that socket also has the audio in and out connections you need for your sound card. Only when keyed via the ACC2 socket is the mic muted during transmit (I believe you have to manually disable the speech processor as well. The SIgnaLink USB when correctly configured and connected will key the rig via the ACC 2 socket (PKS pin), this is what you want. Select "Settings->Radio->PTT Method->VOX" as you do not want WSJT-X attempting to key the radio, let the SignaLink USB do that.

All that should remain is to correctly set the Tx audio levels, see the post below for a recipe for doing that.

https://wsjtx.groups.io/g/main/message/13890

73
Bill
G4WJS.


Steve marsh (M0NMA)
 

Thanks Dan

i am working remotely, so I would not have seen this.
--
Steve M0NMA


Joe Subich, W4TV
 

he is using a signal link interface to a Win10 pc,
Is the SL connected to the mic/headphone jacks of the
Kenwood transceiver or the ACC2 (DIN13) jack?

Kenwood use the PTT input (PKS) on the ACC2 jack to select
audio source (input). If PKS is used, Kenwood select the
audio input (PKD) from the ACC2 jack and *MUTES* audio from
the mic jack. If SS, the mic PTT or CAT commands are used
to switch to transmit, Kenwood uses audio from the mic jack
and ignores audio from ACC2 (PKD).

If SL is connected to the ACC2 jack of a Kenwood transceiver,
you *MUST* set PTT to VOX (generated in SL) and *NOT* CAT.

73,

... Joe, W4TV


On 2021-06-10 3:16 AM, Steve marsh (M0NMA) wrote:
I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits.
he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4.
The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.
we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.
it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason.
does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?
--
Steve M0NMA


Jim - N4ST
 

I used a TS-570D and a Signalink USB successfully back a few years.

If you don’t hear the Signalink audio in the TS-570D sidetone monitor then something isn’t hooked up right or the Signalink is broken (less likely).

Make sure the AF Input is set correctly.

__________

73,

Jim – N4ST

 

 

From: main@WSJTX.groups.io <main@WSJTX.groups.io> On Behalf Of Steve marsh (M0NMA)
Sent: Thursday, June 10, 2021 03:17
To: main@WSJTX.groups.io
Subject: [WSJTX] WSJT-X working on an TS-570D? #signalink #txaudio #AudioIssues #txaudio

 

I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits. 

he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4. 

The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.

we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.

it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason. 

does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?




--
Steve M0NMA


Bob Lewis
 

If I recall correctly, the monitor jack on the SignaLink-USB is receive audio rather than transmit audio.

 

 

From: main@WSJTX.groups.io [mailto:main@WSJTX.groups.io] On Behalf Of d_ziolkowski
Sent: Thursday, June 10, 2021 6:19 AM
To: main@wsjtx.groups.io
Subject: Re: [WSJTX] WSJT-X working on an TS-570D? #signalink #txaudio #AudioIssues #txaudio

 

steve-

there is a monitor jack on back of the SL, plug in headphones to see if audio is present out of the SL

 

Dan KC2STA

 

On Thu, Jun 10, 2021 at 3:40 AM Steve marsh (M0NMA) <m0nma@...> wrote:

I am helping a new amateur get wsjt-x working on his Kenwood TS-570D. The RX side is working well, but he is not transmitting any audio when wsjt-x transmits. 

he is using a signal link interface to a Win10 pc, running Dimension 4. 

The settings on his pc are correct for the sound card, cat control works and the Cat Test and PTT test both seem to be working. looking at the playback device in sounds/control panel shows that there is activity on signal link audio device, which is also set as the default communication device.

we have tried controlling PTT via Cat (which turns the TX light on the rig) and vox (which doesn’t ). It doesn’t make any difference if we use USB or Data/pkt mode in the settings.

it is almost like there is no audio coming out of the signal link for some reason. 

does anyone have wsjt-x working with a TS-570D?




--
Steve M0NMA





--

Dan Ziolkowski KC2STA
SKCC #4290T
Ubuntu LINUX


Steve marsh (M0NMA)
 

Bob

We can hear transmit audio on the signalink - it is just that nothing is getting through to the TS-570D. In WSJT-X settings, selecting the TS-570D just gives a communication error message from Hamlib, so we have been using Omnirig instead. The Cat control is working both ways, so it looks like it is just an audio problem, or the Cat control requesting the wrong settings.
--
Steve M0NMA