locked Mac OS Update Freezes WSJT-X #macOS #stopped_working


Rick Manzer
 

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8. Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call, but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?


Gary Rogers
 

Rick, I’m using Ventura on my intel based MacBook Pro with WSJT-X 2.6.0 rc5 without issues. Maybe upgrade to 2.6.0? Radio is FTDX10 though. Also using JT Bridge and Rumlog.

On Dec 5, 2022, at 6:26 AM, Rick Manzer <rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8. Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call, but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?





K3JRZ
 

Yes, a bunch of people are after the update to macOS 13.0 Ventura. It;s
happening on all versions of WSJT-X including 2.6.0 rc5.

On Mon, Dec 5, 2022 at 10:52 Rick Manzer <rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?





--
Thanks & 73.

Jeff K3JRZ
● Email ( K3JRZ.Jeff@... ) ● YouTube ( https://www.youtube.com/K3JRZOnTheAir ) ● QRZ.com ( https://www.qrz.com/db/K3JRZ ) ● Parks On The Air ( https://pota.app/#/profile/K3JRZ )
● Patreon ( https://www.patreon.com/K3JRZ ) ● Buy Me A Coffee ( https://www.buymeacoffee.com/K3JRZ ) ● bio.link ( https://k3jrz.bio.link/ )
Hamshack Hotline: 86218
Hams Over IP: 100030


Drew
 

I saw and reported this behavior when I updated to 13.0.0, and there was no
solution or recommendation. I did several complete removals of the software
and auxiliary files and reinstalled both 2.5.4 and the latest RC to no
avail. After updating to Mac OS 13.0.1, a complete removal and reinstall of
2.5.4 resolved the issue.

On Mon, Dec 5, 2022 at 9:52 AM Rick Manzer <rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?






Harry O
 

The update is available in System Preferences/General/Software Update

I have 13.0.1 and my applications will not recognize any ports except the /dev/bluetooth
Not sure yet on where the issue is.

On 2022-12-05 08:59, K3JRZ wrote:
Yes, a bunch of people are after the update to macOS 13.0 Ventura. It;s
happening on all versions of WSJT-X including 2.6.0 rc5.





On Mon, Dec 5, 2022 at 10:52 Rick Manzer<rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?





--
73, Harry W9HGO - Grid DM73rj
SKCC #4647 - FIST #21825 -  NAQCC #0211 - QRP ARCI #17488


K3JRZ
 

For giggles I tried again.

I'm on 13.0.1 too.

Uninstalled everything. Used CleanMyMacX to do so. Reinstalled 2.6.0 rc5. Redid special file. Rebooted. After cycles the waterfall stopped moving and nothing being decoded.

I uninstalled with CleamMyMacX again. Reinstalled 2.5.4. Redid the special file. Rebooted and again after 5 cycles the waterfall stopped moving and nothing being decoded.

Also, the app hangs/stops responding when you try to quit. Just like before with 13.0.

I'm stuck.

Jeff K3JRZ


Gary Rogers
 

I’ll make two suggestions:

Update your hamlib version. I compiled hamlib for Mac this morning at:

https://www.dropbox.com/s/uf9j4km8oliiz48/wsjtx.260rc5.zip?dl=0

In Finder, go Applications, right click on WSJT-X app and select show package contents, click on contents and paste the file into the preferences folder. Tell it yes when it asks whether to replace your old file.

There was a problem with the hamlib that was shipped with rc5 that impacted Flex radios that was corrected in the current hamlib.

I’ve also seen it suggested that you rename your WSJT-X.ini file found in ~/library/preferences. WSJT-X will create a new one but you’ll have to reenter all your preferences in the general, radio, audio tabs etc in WSJT-X.

If these don’t help, I’m fresh out of ideas.

On Dec 5, 2022, at 7:53 PM, K3JRZ <k3jrz.jeff@...> wrote:

For giggles I tried again.

I'm on 13.0.1 too.

Uninstalled everything. Used CleanMyMacX to do so. Reinstalled 2.6.0 rc5. Redid special file. Rebooted. After cycles the waterfall stopped moving and nothing being decoded.

I uninstalled with CleamMyMacX again. Reinstalled 2.5.4. Redid the special file. Rebooted and again after 5 cycles the waterfall stopped moving and nothing being decoded.

Also, the app hangs/stops responding when you try to quit. Just like before with 13.0.

I'm stuck.

Jeff K3JRZ





K3JRZ
 

I don't see a Preferences folder inside the contents of my WSJT-X 2.6.0-RC5
app file. And your file is a wsjtx.app file with a white circle & slash
through it. Seems weird to update the hamlib parks of the rc5 app file
when it started with 2.5.4 with a FTDX10 radio back when Apple released
macOS 13.0 Ventura.

Tried a fresh WSJTX.ini file too. Nope. Took longer to die though.

FUDGE.

On Mon, Dec 5, 2022 at 9:23 PM Gary Rogers <cgaryrogers190@...> wrote:

I’ll make two suggestions:

Update your hamlib version. I compiled hamlib for Mac this morning at:

https://www.dropbox.com/s/uf9j4km8oliiz48/wsjtx.260rc5.zip?dl=0

In Finder, go Applications, right click on WSJT-X app and select show
package contents, click on contents and paste the file into the preferences
folder. Tell it yes when it asks whether to replace your old file.

There was a problem with the hamlib that was shipped with rc5 that
impacted Flex radios that was corrected in the current hamlib.

I’ve also seen it suggested that you rename your WSJT-X.ini file found in
~/library/preferences. WSJT-X will create a new one but you’ll have to
reenter all your preferences in the general, radio, audio tabs etc in
WSJT-X.

If these don’t help, I’m fresh out of ideas.


On Dec 5, 2022, at 7:53 PM, K3JRZ <k3jrz.jeff@...> wrote:

For giggles I tried again.

I'm on 13.0.1 too.

Uninstalled everything. Used CleanMyMacX to do so. Reinstalled 2.6.0
rc5. Redid special file. Rebooted. After cycles the waterfall stopped
moving and nothing being decoded.

I uninstalled with CleamMyMacX again. Reinstalled 2.5.4. Redid the
special file. Rebooted and again after 5 cycles the waterfall stopped
moving and nothing being decoded.

Also, the app hangs/stops responding when you try to quit. Just like
before with 13.0.

I'm stuck.

Jeff K3JRZ









--
Thanks & 73.

Jeff K3JRZ
● Email ( K3JRZ.Jeff@... ) ● YouTube ( https://www.youtube.com/K3JRZOnTheAir ) ● QRZ.com ( https://www.qrz.com/db/K3JRZ ) ● Parks On The Air ( https://pota.app/#/profile/K3JRZ )
● Patreon ( https://www.patreon.com/K3JRZ ) ● Buy Me A Coffee ( https://www.buymeacoffee.com/K3JRZ ) ● bio.link ( https://k3jrz.bio.link/ )
Hamshack Hotline: 86218
Hams Over IP: 100030


Harry O
 

Gary,
Is your MBP Ventura running a M series ARM Chip or Intel?

Harry — W9HGO

On 2022-12-05 08:58, Gary Rogers wrote:
Rick, I’m using Ventura on my intel based MacBook Pro with WSJT-X 2.6.0 rc5 without issues. Maybe upgrade to 2.6.0? Radio is FTDX10 though. Also using JT Bridge and Rumlog.

On Dec 5, 2022, at 6:26 AM, Rick Manzer<rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8. Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call, but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?






--
73, Harry W9HGO - Grid DM73rj
SKCC #4647 - FIST #21825 -  NAQCC #0211 - QRP ARCI #17488


Rick Manzer
 

Thanks guys. I’ll keep my fingers crossed an update comes along that fixes the issue.

I now see the other posts describing this issue. I’ll try doing a more thorough search before posting in the future.

Thanks & 73,
Rick

On Dec 5, 2022, at 11:13 AM, Harry O <w9hgo.skcc4647@...> wrote:

The update is available in System Preferences/General/Software Update

I have 13.0.1 and my applications will not recognize any ports except the /dev/bluetooth
Not sure yet on where the issue is.

On 2022-12-05 08:59, K3JRZ wrote:
Yes, a bunch of people are after the update to macOS 13.0 Ventura. It;s
happening on all versions of WSJT-X including 2.6.0 rc5.





On Mon, Dec 5, 2022 at 10:52 Rick Manzer<rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?
--
73, Harry W9HGO - Grid DM73rj
SKCC #4647 - FIST #21825 - NAQCC #0211 - QRP ARCI #17488

Attachments:
Screenshot 2022-12-05 at 09.10.10.png: https://WSJTX.groups.io/g/main/attachment/40446/0



Gary Rogers
 

Jeff, sorry that should be frameworks not preferences. If you open that folder up you should see a file libhamlib.4.dylib that should be replaced with the one from my droopbox

Harry, I’m running intel.

On Dec 5, 2022, at 12:15 PM, Rick Manzer <rmanzer@...> wrote:

Thanks guys. I’ll keep my fingers crossed an update comes along that fixes the issue.

I now see the other posts describing this issue. I’ll try doing a more thorough search before posting in the future.

Thanks & 73,
Rick

On Dec 5, 2022, at 11:13 AM, Harry O <w9hgo.skcc4647@...> wrote:

The update is available in System Preferences/General/Software Update

I have 13.0.1 and my applications will not recognize any ports except the /dev/bluetooth
Not sure yet on where the issue is.

On 2022-12-05 08:59, K3JRZ wrote:
Yes, a bunch of people are after the update to macOS 13.0 Ventura. It;s
happening on all versions of WSJT-X including 2.6.0 rc5.





On Mon, Dec 5, 2022 at 10:52 Rick Manzer<rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?
--
73, Harry W9HGO - Grid DM73rj
SKCC #4647 - FIST #21825 - NAQCC #0211 - QRP ARCI #17488

Attachments:
Screenshot 2022-12-05 at 09.10.10.png: https://WSJTX.groups.io/g/main/attachment/40446/0







Gary Rogers
 

On Dec 6, 2022, at 5:13 AM, Gary Rogers via groups.io <cgaryrogers190@...> wrote:

Jeff, sorry that should be frameworks not preferences. If you open that folder up you should see a file libhamlib.4.dylib that should be replaced with the one from my droopbox

Harry, I’m running intel.

On Dec 5, 2022, at 12:15 PM, Rick Manzer <rmanzer@...> wrote:

Thanks guys. I’ll keep my fingers crossed an update comes along that fixes the issue.

I now see the other posts describing this issue. I’ll try doing a more thorough search before posting in the future.

Thanks & 73,
Rick

On Dec 5, 2022, at 11:13 AM, Harry O <w9hgo.skcc4647@...> wrote:

The update is available in System Preferences/General/Software Update

I have 13.0.1 and my applications will not recognize any ports except the /dev/bluetooth
Not sure yet on where the issue is.

On 2022-12-05 08:59, K3JRZ wrote:
Yes, a bunch of people are after the update to macOS 13.0 Ventura. It;s
happening on all versions of WSJT-X including 2.6.0 rc5.





On Mon, Dec 5, 2022 at 10:52 Rick Manzer<rmanzer@...> wrote:

Is anyone else seeing this problem on Mac?

Since the Mac OS to 13.x update, WSJT-X locks up when it transmits in FT8.
Until the update, it received and decoded normally. Now, transmitting
usually causes the app's waterfall to stop flowing, the receive signal on
the lower left of the GUI to zero out, and when I quit WSJT-X, it must be
forced to quit in order to restart it. Sometimes stations reply to a call,
but then the app locks up and ends the exchange. Other times, it locks up
during the first transmission. The radio seems to receive normally.

Before the OS update, it all worked fine. It even happens even when Tx
power is reduced to 0 watts, so it’s not RF getting into the Mac. I also
removed and reinstalled WSJT-X. I'm hoping not to have to back out the OS
update.

Mac OS 13.0.1 on iMac 3.1Ghz 6 Core i5
WSJT-X v2.5.4
Radio Flex 6600M with SmartSDR
JT-Bridge 3.4.3

Any suggestions?
--
73, Harry W9HGO - Grid DM73rj
SKCC #4647 - FIST #21825 - NAQCC #0211 - QRP ARCI #17488

Attachments:
Screenshot 2022-12-05 at 09.10.10.png: https://WSJTX.groups.io/g/main/attachment/40446/0









Ray W8LYJ
 

13.01 Ventura, Mac with M1 chip, Elecraft K4 serial # 172, 2.6.0 -rc5. no issues
Ray
W8LYJ