locked iIC7300 win 11 receive audio problems #windows11


JERRY <skykingsr@...>
 

I have read and tried a lot of things posted about audio problems with win 11. If using a win 10 computer which I have several they all set up without any issue. On the two win 11 computers, I have tried so many things, but cannot get the audio to work correctly. In the sound menu on win 11 I can adjust the bars for the USB Audio Codex from zero to full. However, the bar graph on the WJST software either is still or jumps around with no decoding. The waterfall is working correctly and transmit works fine as well. I would like to hear from win 11 users their remedy, as so many say try this or that which as I said above, I have tried everything I have read so far without any success. Thanks in advance for any assistance you may give


Dave Garber <ve3wej@...>
 

my 590 has a menu option for using the 13 pin or usb ports. does the 7300
have the same thing, and could it be needing setting that way ( to USB )

Dave Garber
VE3WEJ / VE3IE


On Sat, Jul 23, 2022 at 8:49 AM JERRY via groups.io <skykingsr=
aol.com@groups.io> wrote:

I have read and tried a lot of things posted about audio problems with win
11. If using a win 10 computer which I have several they all set up without
any issue. On the two win 11 computers, I have tried so many things, but
cannot get the audio to work correctly. In the sound menu on win 11 I can
adjust the bars for the USB Audio Codex from zero to full. However, the bar
graph on the WJST software either is still or jumps around with no
decoding. The waterfall is working correctly and transmit works fine as
well. I would like to hear from win 11 users their remedy, as so many say
try this or that which as I said above, I have tried everything I have read
so far without any success. Thanks in advance for any assistance you may
give






Steven
 

I have been using 11 for several months, yuck! Most all ham programs are ran in Win 8 mode, especially my mouse. 11 was working pretty good until an update about three months ago, now it loses the audio and mic settings. Then WSJT and another program has to be rebooted to work again, which can happen in the middle of a FT8 QSO, don't remember an FT4 problem like this. Sadly, it will do this with 11 and my SignLink only powered. That is why I am thinking an 11 update.........


Michael Black
 

That sounds like RFI....I'm gradually trying to improved RFI fix recommendations...any other suggestions for t

RFI Problems

Tests
If problems are occurring only during transmit:
    #1 Reduce power to zero and see if the problem stops -- if it does stop than it is defintely RFI.  You will see certain power levels on certain bands that cause problems.
If problems are occurring during non-transmit periods
    #2 Check USB Power Management option is turned off on all USB devices
        Device Manager for Windows.
        For Linux set autosuspend=-1 https://docs.kernel.org/driver-api/usb/power-management.html


RFI Fixes:
    #1 Free - Move USB cables to another port -- some ports are more susceptible than others.
    #2 Free -- Check your grounding system.  rod-outside-the-shack is a common problem when it's not bonded to the main house ground. 
        Common grounding mistakes:
        A. Ground rod outside the shack that is not bonded to the main house ground.
        B. Shack equipment bonded incorrectly (e.g. daisy chained instead of common ground point)
        C. Desktop computer grounded to the house ground instead of the shack ground.
        D. Ethernet cables that bring RFI into the computer...which then ends up going to the rig too since the ethernet shield is tied to the case which is tied to USB shield which is tied to pin 4 on the USB cable (a very common problem on most all USB devices -- see my QRZ page).
        E. Wall warts -- 24VAC supplies in sprinkler and alarm systems are notorious for picking up RFI into your electrical system.
        F. Speaker wires
        G. Lamps (yes...lamps around the house have unshielded wires as do many other appliances).


        B through G may all need chokes.    
        http://www.k9yc.com/GroundingAndAudio.pdf 
        
    #3 Add some USB shield isolators (see my QRZ page).  I use one on my SignaLink for example.
    #4 Good USB cables like this
    https://www.amazon.ca/Tripp-U023-006-Device-Ferrite-Chokes/dp/B003MQ29B2/ref=sr_1_5?crid=11YRNPWDVWGCU&keywords=usb+cable+with+choke&qid=1658187349&sprefix=usb+cable+with+choke%2Caps%2C139&sr=8-5
    #5 Maybe free (if you have chokes...otherwise can get a bit costly) -- add chokes to USB cables first, then all other cables including power, ethernet, and control cables.
    Fair-Rite torroids are good quality -- do NOT buy cheap Chinese ones --  https://www.fair-rite.com/product/toroids-5943003801/  You can use clip-ons but torroids allow multiple wraps and give better results.
    https://www.fair-rite.com/product/round-cable-snap-its-431176451/
    I couldn't find type 31 torroids at Fair-Rite as of 20220721 but Palomar has some palomar-engineers.com/ferrite-products/ferrite-cores/ferrite-ring-toroid-combo-pack/
    Newark also carries them https://newark.com/c/passive-components/emc-rfi-suppression/ferrites-ferrite-assortments?brand=fair-rite
    
Mike W9MDB

On Saturday, July 23, 2022 at 09:51:59 AM CDT, St. Cuda <crest340@...> wrote:





I have been using 11 for several months, yuck!  Most all ham programs are ran in Win 8 mode, especially my mouse.  11 was working pretty good until an update about three months ago, now it loses the audio and mic settings. Then WSJT and another program has to be rebooted to work again, which can happen in the middle of a FT8 QSO, don't remember an FT4 problem like this.  Sadly, it will do this with 11 and my SignLink only powered.  That is why I am thinking an 11 update.........


Kevin k5vp
 

St. Cuda.

Are you using an IC-7300 & signalink?


JERRY <skykingsr@...>
 

No using the sound card in the radio. I have tried a signlimk and it is the same with win 11

-----Original Message-----
From: main@WSJTX.groups.io <main@WSJTX.groups.io> On Behalf Of Kevin k5vp
Sent: Saturday, July 23, 2022 11:29 AM
To: main@WSJTX.groups.io
Subject: Re: [WSJTX] iIC7300 win 11 receive audio problems #windows11

St. Cuda.

Are you using an IC-7300 & signalink?


Steven
 

FTDX-10 and SignaLink USB


Gary Rogers
 

The FTDX10 has it’s own sound card. No need to use the signalink.

On Jul 24, 2022, at 12:39 PM, St. Cuda <crest340@...> wrote:

FTDX-10 and SignaLink USB