Ubuntu WSJT-X Stopped Decoding #FT8 #linux #IssueReport #FlexRadio


Alan Blind
 

I have been running Linux WSJT-X on a Ubuntu machine for several months, with excellent results.

Recently, WSJT-X stopped decodes, even though there are very good signal showing in the waterfall.

I am using mode, FT8 and Decode:Deep.  I tried the other Decode type, same result.

I checked the timing on the computer, and it is has a very small time error.  The timing looks good in the waterfall, too.

I removed and re-loaded WSJT-X, no decodes.

The "Activity Monitor", no longer shows a spike up in CPU usage, indicating no decodes

Any suggestions, on what to check/do next?

Alan. WA9WUD


Bill Somerville
 

On 02/09/2021 15:47, Alan Blind wrote:
I have been running Linux WSJT-X on a Ubuntu machine for several months, with excellent results.

Recently, WSJT-X stopped decodes, even though there are very good signal showing in the waterfall.

I am using mode, FT8 and Decode:Deep.  I tried the other Decode type, same result.

I checked the timing on the computer, and it is has a very small time error.  The timing looks good in the waterfall, too.

I removed and re-loaded WSJT-X, no decodes.

The "Activity Monitor", no longer shows a spike up in CPU usage, indicating no decodes

Any suggestions, on what to check/do next?

Alan. WA9WUD
Hi Alan,

the first thing to check is that your receiver is set to a USB mode. Although the presence of signals on your screen capture at 14.074 MHz would seem to imply that is the case.

Looks like you are running a FlexRadio SDR, maybe  there is a lot of latency built up somewhere between the SDR and WSJT-X, have you tried restarting SmartSDR (if that is what you are using), and the DAX audio tool.

73
Bill
G4WJS.


Alan Blind
 

Bill

Thanks for the idea.  

Yes, I have shutdown / rebooted everything.

Windows 10 WSJT-X decodes just fine, but, the Ubuntu WSJT-X will not decode the exact same decodes.   So, I think this eliminates the radio and audio stream from being the problem.

Alan


Bill Somerville
 

On 02/09/2021 16:16, Alan Blind wrote:
Bill

Thanks for the idea.

Yes, I have shutdown / rebooted everything.

Windows 10 WSJT-X decodes just fine, but, the Ubuntu WSJT-X will not decode the exact same decodes.   So, I think this eliminates the radio and audio stream from being the problem.

Alan
Hi Alan,

are you using SmartSDR and DAX on MS Windows and somehow feeding audio from that to your Ubuntu system? If so can you explain how you do that please?

73
Bill
G4WJS.


Alan Blind
 

Bill

I have been using "nDAX" and "nCAT". 

https://github.com/kc2g-flex-tools