Date   

locked (Fwd) Re: [WSJTX] IC-7300 Not Transmitting

Jim Cooper
 

This got bounced by centurylink.net claiming it
was spam, so posting it to the group list hoping
OP will see it.

------- Forwarded message follows -------

From: "Jim Cooper" <jim.w2jc@...>
To: jcoreycarroll@...
Date sent: Sun, 29 Mar 2020 01:17:05 -0400
Subject: Re: [WSJTX] IC-7300 Not Transmitting #ic-7300 #wsjtx


On 28 Mar 2020 at 17:10, jcoreycarroll@...
wrote:

Now if I turn off and unplug my
laptop from my IC-7300, I can not transmit at all.
that should not be a surprise ...

the rig needs a tone in order to generate RF;
the tone comes from the laptop;
the laptop gets the tone from the WSJT software.

disconnect the laptop from the radio, and there
is no tone going into the radio ... so it acts just
like an SSB transmitter with no microphone.


------- End of forwarded message -------


locked Re: IC-7300 Not Transmitting

Kevin k5vp
 

I'm at a loss.  

You could do a radio reset.  

The Data Mod & Data Mod off menus caught me when I first got the radio.  Use of the SD card makes switching modes & bands very easy.

Someone(s) else will pop in & offer up some suggestions.

73,
k5vp

On Sat, Mar 28, 2020 at 7:40 PM <jcoreycarroll@...> wrote:
Ok, Set it to RTTY and keyed and saw the output. Checked the Connectors >Data Mod Off : it is set to Mic. When I go off of USB-D to just USB I see no output. 


Jason Carroll


--
73,

Kevin Potter 
k5vp


locked Re: No decode, waterfall compressed

JP Tucson, AZ
 

Try shutting down both chrome & explorer! Neither are needed to run wsjt-x & both are memory & cpu hogs!

See how much your cpu usage is reduced, then see if that helps you wsjt-x function properly.

Further, try running only one at a time any other time; as chrome & explorer conflict w/each other frequently. I don't even use "exploder" anymore.



73 - John - N7GHZ

On Sat, Mar 28, 2020, 7:19 PM Steve Ikler <ks3k@...> wrote:
Hi Bill and Reino,

With nothing running except Chrome browser, I typically get between 5-20% CPU usage. After I start WSJT-X, my CPU usage goes up to 75% or more, the waterfall looks "compressed" and I get no decodes. WSJT-X only uses about 2.8% of that CPU usage. The two processes that use the most CPU are Windows Explorer (23.6%) and Service Host: Capability Access Manager Service (18.7%).

When I open the Audio Devices, Recording, Microphone (USB Audio Codec) window, my CPU usage drops to about 35%, the Service Host process is gone and Windows Explorer takes only 6.0% CPU. My waterfall looks good and I get good decodes. I can run like this for hours without any problem; unless I close that Audio Devices window and try to transmit (even when transmitting into a dummy load with the power level on the IC-7300 set to zero, the problem reoccurs).

How do I keep this Service Host process from even starting? (If that is even the culprit.) If I kill Windows Explorer, I lose my desktop.

BTW, I have no problem with using PSK-31 with DM-780 (from HRD) and no problem using FLdigi for CW decoding. I'm not dead in the water with WSJT-X. My workaround with the Audio Devices works every time. It's just a nuisance now.
73,

Steve KS3K


locked Re: OK Please help

JP Tucson, AZ
 

John,

You want to select an area to TX in that is blank; i.e. dark, so that you are not talking over other operators.  In theory, you can choose any section that is clear. I prefer to keep it "in between the lines..." if you drag & set the width of the waterfall to show about 100 to 2600 hz; that will give you 50hz wide tick marks. Since that is the width of FT8, it makes it easy to line up. (Again, not abs. Necessary, just a cleaner look.

The waterfall shows the 15 second slices (FT8); 2 slices make for the full 30 second cycle. It helps if in settings, you turn on the separation lines (green). 

The Red sideways 'C' is where your TX frquency is. The green is receive freq. They do not have to line up (in fact, it is better if you Tx on a different freq than whom you are talking with. It really doesn't matter where the green rx cursor is, as anyone calling you will show up in the right side panel; except that where the green is will display all msgs on that freq.

It is also helpful to lock the TX freq. as that will keep others usually from talking over you as they we see a vertical line of constant use. If you bounce all over, it makes it more like you & others will collide & interfere with each other.

Hope this helps

73 - John - N7GHZ



On Sat, Mar 28, 2020, 7:07 PM John Sokol <k9jms.fl@...> wrote:
I have everything working finally, Just don't understand the waterfall part and when and where to TX. I have read several books, and I am still at a loss. I can receive fine. I can TX everything is showing  I have a signal going out with audio. Just don't quite know if I have to click on one of the spaces between 100 and 3000 and if so, how do I know where? I am starting to be able to tell where there are signals to receive. by the yellow lines. 

--
John M. Sokol
K9JMS


locked Re: IC-7300 Not Transmitting

jcoreycarroll@...
 

Ok, Set it to RTTY and keyed and saw the output. Checked the Connectors >Data Mod Off : it is set to Mic. When I go off of USB-D to just USB I see no output. 


Jason Carroll


locked Re: IC-7300 Not Transmitting

Kevin k5vp
 

Try putting the 7300 in rtty & key ur mic.  If your power level is set to full, you should see output.

The other possible 'gotcha' is forgetting to set the Menu of Connectors > Data Mod Off from USB to Mic.

k5vp

On Sat, Mar 28, 2020 at 7:15 PM <jcoreycarroll@...> wrote:
I do as far as I know. I must be doing something wrong. I take it off of USB-D and put it back on USB with the touch screen. I am not using the SD card option as of yet. I am so lost.

73,

Jason Carroll


--
73,

Kevin Potter 
k5vp


locked Re: No decode, waterfall compressed

Steve Ikler KS3K
 

Hi Bill and Reino,

With nothing running except Chrome browser, I typically get between 5-20% CPU usage. After I start WSJT-X, my CPU usage goes up to 75% or more, the waterfall looks "compressed" and I get no decodes. WSJT-X only uses about 2.8% of that CPU usage. The two processes that use the most CPU are Windows Explorer (23.6%) and Service Host: Capability Access Manager Service (18.7%).

When I open the Audio Devices, Recording, Microphone (USB Audio Codec) window, my CPU usage drops to about 35%, the Service Host process is gone and Windows Explorer takes only 6.0% CPU. My waterfall looks good and I get good decodes. I can run like this for hours without any problem; unless I close that Audio Devices window and try to transmit (even when transmitting into a dummy load with the power level on the IC-7300 set to zero, the problem reoccurs).

How do I keep this Service Host process from even starting? (If that is even the culprit.) If I kill Windows Explorer, I lose my desktop.

BTW, I have no problem with using PSK-31 with DM-780 (from HRD) and no problem using FLdigi for CW decoding. I'm not dead in the water with WSJT-X. My workaround with the Audio Devices works every time. It's just a nuisance now.
73,

Steve KS3K


locked Re: OK Please help

K7RA Tad Cook
 

According to pskreporter, N9JMS was heard 4 minutes ago.


On Sat, Mar 28, 2020 at 7:07 PM John Sokol <k9jms.fl@...> wrote:
I have everything working finally, Just don't understand the waterfall part and when and where to TX. I have read several books, and I am still at a loss. I can receive fine. I can TX everything is showing  I have a signal going out with audio. Just don't quite know if I have to click on one of the spaces between 100 and 3000 and if so, how do I know where? I am starting to be able to tell where there are signals to receive. by the yellow lines. 

--
John M. Sokol
K9JMS



--
Tad Cook - K7RA
Seattle, WA
k7ra@...


locked Re: IC-7300 Not Transmitting

jcoreycarroll@...
 

I do as far as I know. I must be doing something wrong. I take it off of USB-D and put it back on USB with the touch screen. I am not using the SD card option as of yet. I am so lost.

73,

Jason Carroll


locked Re: OK Please help

Herb Blue - WB8ASI
 

Find a clear place to put your red bracket to TX.  You will Recieve everything regardless where you're at.  The green bracket will be a specific freq.  What band you on?  I'll get you on 40m.  See you there.

On March 28, 2020 at 10:07 PM John Sokol <k9jms.fl@...> wrote:

I have everything working finally, Just don't understand the waterfall part and when and where to TX. I have read several books, and I am still at a loss. I can receive fine. I can TX everything is showing  I have a signal going out with audio. Just don't quite know if I have to click on one of the spaces between 100 and 3000 and if so, how do I know where? I am starting to be able to tell where there are signals to receive. by the yellow lines. 

--
John M. Sokol
K9JMS


 


locked OK Please help

John K9JMS
 

I have everything working finally, Just don't understand the waterfall part and when and where to TX. I have read several books, and I am still at a loss. I can receive fine. I can TX everything is showing  I have a signal going out with audio. Just don't quite know if I have to click on one of the spaces between 100 and 3000 and if so, how do I know where? I am starting to be able to tell where there are signals to receive. by the yellow lines. 

--
John M. Sokol
K9JMS


locked Re: IC-7300 Not Transmitting

Kevin k5vp
 

You mention that you are et for digital mode (WSJT-X).  When you disconnect the computer & attempt another mode:  SSB or CW(?) are you reconfiguring the radio for the mode change?

Are you using the SD card option for mode changes?


On Sat, Mar 28, 2020 at 6:33 PM <jcoreycarroll@...> wrote:
Hello, I have WSJT-X up and running fine and have made a few contacts. I have a MFJ-845 hooked up to my rig (IC-7300). I can see the power and SWR when WSJT-X is transmitting. Now if I turn off and unplug my laptop from my IC-7300, I can not transmit at all. The MFJ-845 sees nothing nor meters on the rig. Is there a setting in the IC-7300 that is wrong? Any insight would be greatly appreciated . 

Thank you very much,

Jason


--
73,

Kevin Potter 
k5vp


locked Re: My Activity NOT Showing Up On PSKREPORTER

K7RA Tad Cook
 

What band are you on?

I did a search for your call, and don't see anything either.


On Sat, Mar 28, 2020 at 11:52 AM Dick Bingham <dick.bingham@...> wrote:
Greetings All

I am no longer showing up on PSKReporter when using WSJT-X/FT8, HPsdr mRX PS and ANAN7000dle.
WSJT-X has the appropriate settings configured, No sign of me TXing or even being in 'monitor' mode.

Any suggestions as to what might be happening?
73 Dick/w7wkr


--
Tad Cook - K7RA
Seattle, WA
k7ra@...


locked IC-7300 Not Transmitting

jcoreycarroll@...
 

Hello, I have WSJT-X up and running fine and have made a few contacts. I have a MFJ-845 hooked up to my rig (IC-7300). I can see the power and SWR when WSJT-X is transmitting. Now if I turn off and unplug my laptop from my IC-7300, I can not transmit at all. The MFJ-845 sees nothing nor meters on the rig. Is there a setting in the IC-7300 that is wrong? Any insight would be greatly appreciated . 

Thank you very much,

Jason


locked Re: Possible to add new keyboard shortcut?

Dave Corio
 

Many thanks for all the replies! I use an IC-7200 with the USB interface. I keep my RF power at about 80% and the USB audio input at about 65%. With the PWR slider of WSJT-X at about 3/4, this gives me just about 20 - 25 watts. My power does fluctuate somewhat by band, but the "Tune" and "Transmit" memories in the app work perfectly.

About 30 minutes ago I worked a station that gave me a +23 report. Rare, but once in a while even I get lucky! I reduced the Pwr slider by a bit and brought my power down to around 10 watts. A bit hard to do in only a couple of seconds allowed in FT4.

Using the Pwr slider I can adjust my base power output from about 5 watts to around 35 watts without any effect on the ALC level. I don't make larger power excursions, and change the level upwards when trying to work a "new one"!

If there aren't too many people requesting this, I understand it may be a bit more work than it's worth. It can't hurt to ask!

Tnx es 73
Dave - KB3MOW

On 3/27/2020 10:13 AM, Dave Corio via Groups.Io wrote:
Would it be possible to add keyboard shortcuts to increase or decrease audio output level? On FT4 and sometimes on FT8, the limited transmission time makes it tricky to get the mouse cursor centered on the power slider in time to raise or lower the audio level. I am hopeful there is a way to set perhaps the up/down arrows, or maybe page up/page down buttons do do this.


locked Re: MAP65 .dll files missing

WD6Y
 

Same problem here. I have two Fun Cube Dongles Pro that seem to work with SDRSharp.
Connected to two LNA to 432 MHz Yagis for EME.
For kicks I copied/pasted the two '5' files as '4' files, rebooted, restarted MAP65 and the same.

When I use my IQ+ it gives me a message 'Failed to open Si570', so I don't have a way to use MAP65 either way.

If you or someone in the group have any ideas please let me know I how to get the EME signals decoded the good days are coming fist week in April for EME DX..

Thanks.


locked Re: Possible to add new keyboard shortcut?

David Fanelli
 

I also use a TS-2000 with a Signalink as the soundcard interface. As to power level, I use either the slider on the WSJT-X UI or the TX control on the Signalink.


73 de kb5pgy

On 3/28/20 5:16 PM, Mack Edmonson via Groups.Io wrote:

I run Kenwood TS2000 but never change the PA output setting from the 100 watt setting on the radio. If I lower power via the PA output control without changing the audio drive level , the PA goes into alc so I just change the drive level via the power slider on WSJT X . Zero to one hundred watts and never any alc action. Just curious how others set up to change power levels.

Thanks

Mack  W4ENN

 

Sent from Mail for Windows 10

 

From: Gary - AG0N
Sent: Saturday, March 28, 2020 4:30 PM
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] Possible to add new keyboard shortcut?

 

 

 

> On Mar 28, 2020, at 06:50, Mack Edmonson via Groups.Io <mackedmonson@...> wrote:

>

> Gary, which setting on the radio controls the power output for digital modes?

> Mack, W4ENN

 

I hate to say this, but PWR or Power would be the correct control.  What radio?

 

Gary - AG0N

 



    


locked Re: Possible to add new keyboard shortcut?

Mack Edmonson
 

I run Kenwood TS2000 but never change the PA output setting from the 100 watt setting on the radio. If I lower power via the PA output control without changing the audio drive level , the PA goes into alc so I just change the drive level via the power slider on WSJT X . Zero to one hundred watts and never any alc action. Just curious how others set up to change power levels.

Thanks

Mack  W4ENN

 

Sent from Mail for Windows 10

 

From: Gary - AG0N
Sent: Saturday, March 28, 2020 4:30 PM
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] Possible to add new keyboard shortcut?

 

 

 

> On Mar 28, 2020, at 06:50, Mack Edmonson via Groups.Io <mackedmonson@...> wrote:

>

> Gary, which setting on the radio controls the power output for digital modes?

> Mack, W4ENN

 

I hate to say this, but PWR or Power would be the correct control.  What radio?

 

Gary - AG0N

 


locked Re: Yaesu FT-897 D

Frank Mellott
 

Use the Yaesu cable
CT62 but check the book.

They work.

Frank 
KB3PQT 


Sent from my Galaxy Tab A


-------- Original message --------
From: John Sokol <k9jms.fl@...>
Date: 3/28/20 4:37 PM (GMT-05:00)
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] Yaesu FT-897 D

Can someone send me a link to a viable CAT/Liner to USB cable that will work in this situation please? My google searches are coming up with CAT 5 cables and kitty litter, 

On Sat, Mar 28, 2020 at 3:49 PM Chuck Reti WV8A via Groups.Io <chuckr=mac.com@groups.io> wrote:
I also have an FT-897D, with SignaLink USB audio I/O and PTT using Data port, and control with CAT cable at the "CAT/Linear" port.
My WSJTX settings page, on both MacBook Pro and RaspberryPi installs, also shows the "Transmit Audio Source" radio buttons greyed out and "Front/Mic" button selected. However, TX audio is indeed fed via the DATA port regardless of this non-indication in the Radio Settings tab.
As Bill mentioned, you won't show a good CAT test as you're not using CAT control, yet.

Chuck
WV8A


--
John M. Sokol
K9JMS


locked Re: Yaesu FT-897 D

Frank Mellott
 

Yes you can.
I do the same.

Frank 
KB3PQT 
Sent from my Galaxy Tab A