Date   

locked Re: WSJT-X & Com Ports

Andrew OBrien
 

I have used WSJTX, Win4Icom, and other logging software without issues , mostly using methods used in your number 1. However I never involved Omnirig.  I use DX Lab Suite and set WSJT-X to "DX LAB" as the radio. Are you dead set on N3FJP ?

Andy K3UK 


locked WSJT-X & Com Ports

John Ratcliffe
 

Hello all.

I am a new UK operator. I have been trying for the last few weeks to have N3FJP logger, Win4Icom Suite and WSJT-X work together happily. I am not fussed about having all active at the same time, I understand WSJT-X creates it's own logs that I have been able to import into N3FJP successfully.

My radio is an ICOM 9700 that is connected to my PC via USB (ICOM USB drivers installed). This has caused the creation of Com ports 3 & 4.

My issue is around com ports and the ability of either N3FJP or WSJT-X to directly address the radio for CAT control. I have tried two different approaches:

1. Using Win4Icom to take ownership of Com 3, then creating two pairs of virtual Com ports (using com0com), one port of each pair being assigned to Win4Icom and the other port of each pair being assigned to N3FJP & WSJT-X respectively. This approach also required the installation of OmniRig, which was a complete PITA trying to find a 9700.ini file. I was able to have everything running this way after a couple of weeks of cursing and some late nights, but I'm not entirely convinced WSJT-X was working properly.

2. Using N3FJP and WSJT-X on their own. I used WSJT-X first and it took Com 3 and it works without issue. When I then close WSJT-X and load N3FJP (also assigned Com 3), it can't access the 9700 and complains about an open port it can't close. I have tried rebooting between sessions of the apps as well and that doesn't work either - N3FJP seems to think WSJT-X has locked Com 3.

Can anyone suggest a way to deal with this? Ideally I'd like to be able to just use option 2 above, but have both apps work properly and address the 9700 properly when opened (not at the same time). Is there a way to force WSJT-X to release Com 3? I have tried setting the port in settings to something else, but that doesn't work either.

The only other thought I've had is to use a CI-V cable in addition to the USB cable to create two physical connections between radio and PC, in the hope that CAT control will be possible with either dependent upon which app is running. 

TIA for any advice.


locked Re: QSL send

N5ZY
 

So here is how I work around this..
I use Log4OM.  I export my Confirmed/Verified logs and copy/paste them into WSJT's log and overwrite what is there!
Making the colors actually useful.
It’s much more productive to just overwrite the log so you have the verified countries in there not just worked.. After all, worked doesn’t matter if I don’t have any credit for it.


In Log4OM, open QSL Management.

Along the bottom, click Search Parameters.

I saved one and just re-use it (defined as WSJT with LoTW Verified (click it in “Saved search” then click the disk with blue up-arrow.  Then click green checkmark to make it active.)

Note: I changed QSL status to (LotwQslRcvd = 'V' OR QslRcvd = 'V' OR QslRcvd = 'Y')




Then at the top, click Search.


Then click “Select All” at the bottom again then click “To ADIF” at the top.

Set “Simplified ADIF” and the path then export.


 

You now have an ADIF that can be used!  Open it in Notepad and copy the log rows without the header.


I then replaced the log rows in the WSJT-X Profiles (actually I replaced them in one then replaced copy/paste the file into the other two profiles.)


C:\Users\77ind\AppData\Local\WSJT-X

C:\Users\77ind\AppData\Local\WSJT-X - IC7610

C:\Users\77ind\AppData\Local\WSJT-X - IC9100


Then in WSJT-X, simply Rescan ADIF Log →


(I added an IC7610 this Christmas so I use it on HF and the IC9100 on 6M, VHF, UHF.)


locked Re: Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

Mike Azzarello
 

Could you tell me how to do this on a Mac?  Thanks...Mike..kb3lan


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Randy Diddel
 

Hi Ted,

I own 3 Elecraft radios, also a PX3, and a KXPA100. I have copies of each factory configuration file backed up in multiple places. You reminded me that I still need to reach out to Elecraft support for the factory settings on this K3s. This may be why I did not bother to do a full reset.

A good reminder to others that may not know this about Elecraft gear.

73

K5RHD

/randy


locked Re: WSJT-X from x32 to x64 on Windows #install

neil_zampella
 

FWIW... I would uninstall, you won't lose any of your settings or logs as they're kept in a separate directory, then install the 64 bit version.   There is a small issue with audio settings that Bill has posted about previously, I'm fairly sure you can do a search to find that post.

The reason I suggest an uninstall is to make sure that any 32 bit DLLs and the like are removed.

Neil, KN3ILZ

On 1/12/2020 2:44 AM, spabish@... wrote:

Running the 32 bit version of WSJT-X on a Windows 10 computer.
Should I uninstall WSJT-X if I want to upgrade/install the 64 bit version?
Or should I just install the 64 bit version of WSJT-X on top of the current install?

Thanks
N2GNT

    


locked Re: WSJT-X from x32 to x64 on Windows #install

Bill Somerville
 

On 12/01/2020 07:44, spabish@... wrote:
Running the 32 bit version of WSJT-X on a Windows 10 computer.
Should I uninstall WSJT-X if I want to upgrade/install the 64 bit version?
Or should I just install the 64 bit version of WSJT-X on top of the current install?

Thanks
N2GNT
Hi OM,

you can do either. What is important is that the way Tx audio is handled in the 64-bit version is slightly different and you will have to do some initial setup. See this post for details:

https://groups.io/g/WSJTX/message/5077

73
Bill
G4WJS.


locked WSJT-X from x32 to x64 on Windows #install

Scott N2GNT
 

Running the 32 bit version of WSJT-X on a Windows 10 computer.
Should I uninstall WSJT-X if I want to upgrade/install the 64 bit version?
Or should I just install the 64 bit version of WSJT-X on top of the current install?

Thanks
N2GNT


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

vk3eip
 

Dave, Thanks for your comments.
With the FT-736, my initial concern is to use the Echo mode for testing the EME system. I expect that the oscillator drift will not be critical for the echoes. But I will look at either modifying or replacing the FT-736R if I want to do EME data modes later.

Regarding the DATA IO cables, I was advised just a couple of days ago that the Data-IN/OUT socket on the rear panel of the FT-736R is for FM modes only and that you can't use that socket in the SSB mode. I am not sure if that is correct. Certainly the FT-736R manual says the data socket connects your computer directly to the FM discriminator, but I find it hard to believe that Yaesu would have connected that socket up in such a way that no audio goes in or comes out in SSB mode. I am thinking of setting up a FT-736R on the bench and testing this, but I would be interested in your thoughts on that advice.
Cheers
George
vk3eip


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Ted VE3TRQ
 

I suggest you don’t ever do a full reset on a K3 without having a copy of the (hopefully vanilla) settings file. There are many things that are set up at the Elecraft factory to configure the radio. If you reset all to defaults, you lose the factory calibration, and have a whole lot of calibration to do with equipment and procedures you may not have.
--
VE3TRQ  Ted


locked Re: Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

Gary Gorniak
 

Thanks for posting this info, Bill! MUCH easier on my eyes.

73 de Gary - W9BS

-----Original Message-----
From: WSJTX@groups.io [mailto:WSJTX@groups.io] On Behalf Of Bill Somerville
Sent: Saturday, January 11, 2020 9:21 AM
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

On 11/01/2020 03:51, edpostiii@... wrote:
I'd like to make WSJT-X v2.1.1.operate with the Dark Theme or Dark Mode.

I went into the Settings --> Personalization --> Colors -->

Choose your color "Custom" and selected "Dark" for Choose your default
app mode and no impact to WSJT-X

Any options for changing WSJT-X to a black background vs. the default
white?

Ed
Hi Ed,

yes, start WSJT-X with the following command line:

wsjtx -stylesheet :/qdarkstyle/style.qss

73
Bill
G4WJS.


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

Dave_G0WBX
 

I also have a FT736r.

Nice radio, even now, but...

You will need to do something to prevent the 20.48MHz reference
oscillator drifting with temperature (even the TCXO drifts!)  It's
"OK"(ish) for voice modes, but is just not good enough for many digital
modes on 23cms.

Note too, that the "DATA" I/O cable, has a tendency to couple RF into
the radio in a bad way (a classic "Pin 1" problem) causing "wide"
signals and overall splatter.  Difficult to tell, as these rig's don't
have a TX monitor facility as standard, unless you use another RX to
monitor your TX signal with mk1 ear'ole.

Re the PTT.  Hamlib (V3.3 onwards) correctly controls the FT736r for
PTT, mode & frequency etc from WSJTx  (Thanks to Bill G4WJS) so go for
CAT control.  It works.  (And it correctly releases the radio when you
exit WSJTx.)

73.

Dave G0WBX.

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Dave_G0WBX
 

Hi Gil.

So, there is no problem now?

73.

Dave G0WBX.

(Sounds like 40m is open to India from the UK, @ 23:49 UTC.)

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Dave Garber
 

in settings somewhere, set cat to data or none, not rig.   rig may be causing radio to go to lsb, and should not be.  ( based on bandplan)
Dave Garber
VE3WEJ / VE3IE


On Sat, Jan 11, 2020 at 7:48 AM Gilbert Baron <w0mn00@...> wrote:
I do not think that is the answer. WSJTX sets my TS590 to LSB on 80 Mtr and decode works fine. I was a bit surprised at that too since it sets it to USB on all of the other bands , including 40 Mtrs.

Outlook Laptop Gil W0MN
Hierro candente, batir de repente
44.08226N 92.51265W EN34rb

-----Original Message-----
From: WSJTX@groups.io <WSJTX@groups.io> On Behalf Of Dave_G0WBX via Groups.Io
Sent: Saturday, January 11, 2020 05:00
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] No decode on 80M only

Make sure your radio is set to USB on all bands for FT8 and other JT modes.

73.

Dave G0WBX.

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:




--
W0MN EN34rb 44.08226 N 92.51265 W

Hierro candente, batir de repente

HP Laptop


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

vk3eip
 

Hi Bill, the adduser command fixed the WSJT-X problem and Test PTT now works. Clearly I didn't have the rights to access the serial port.
However, the computer still doesn't key the FT-101E, so at least now I am down to a hardware problem.
Thanks for your advice
George
vk3eip


locked Re: Waterfall Speed

Karza
 

On 11.1.2020 23.22, W7VH wrote:
Hi everybody,

Does anyone know how to increase the speed of the waterfall display?  I haven't been able to find such a setting.

Thanks,

Jon
W7VH


Jon,

N Avg on Wide Graph.

1 is as fast as it will go, bigger numbers = slower.

'Kari, oh2gqc



locked Re: Waterfall Speed

Reino Talarmo
 

Jon,

I the Waterfall display with controls active you see lower left N Avg n, with the arrows you can set average values and those do define speed of the waterfall display. It is a stepwise setting not continuous.

73, Reino oh3mA


locked Waterfall Speed

W7VH
 

Hi everybody,

Does anyone know how to increase the speed of the waterfall display?  I haven't been able to find such a setting.

Thanks,

Jon
W7VH


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Randy Diddel
 

Rich VE3KI nailed it!

The digital setting was something other than Data A (cannot remember which).  I now regret not doing a full reset on my K3s when I first got it from the person I bought it from.

73 everyone!

K5RHD

/randy


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Randy Diddel
 

Hi Rich,

Good point. I will check these settings in Data Mode on the K3s. Data mode should be USB already but your suggestion #1 and #2 may be the issue. I bought the radio used and the previous owner could have set something up goofy.

Suggestion #3: Already reset the frequency in the preferences in WSJT-x and I do see FT8 sigs in the waterfall. 

B Smith, this is RX not TX. Why would the power slider matter?

I will report back later today.

Thanks everyone,

73

K5RHD

/randy