Date   

locked Re: No decode on 80M only #FT8

Ted VE3TRQ
 

I suggest you don’t ever do a full reset on a K3 without having a copy of the (hopefully vanilla) settings file. There are many things that are set up at the Elecraft factory to configure the radio. If you reset all to defaults, you lose the factory calibration, and have a whole lot of calibration to do with equipment and procedures you may not have.
--
VE3TRQ  Ted


locked Re: Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

Gary Gorniak
 

Thanks for posting this info, Bill! MUCH easier on my eyes.

73 de Gary - W9BS

-----Original Message-----
From: WSJTX@groups.io [mailto:WSJTX@groups.io] On Behalf Of Bill Somerville
Sent: Saturday, January 11, 2020 9:21 AM
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

On 11/01/2020 03:51, edpostiii@... wrote:
I'd like to make WSJT-X v2.1.1.operate with the Dark Theme or Dark Mode.

I went into the Settings --> Personalization --> Colors -->

Choose your color "Custom" and selected "Dark" for Choose your default
app mode and no impact to WSJT-X

Any options for changing WSJT-X to a black background vs. the default
white?

Ed
Hi Ed,

yes, start WSJT-X with the following command line:

wsjtx -stylesheet :/qdarkstyle/style.qss

73
Bill
G4WJS.


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

Dave_G0WBX
 

I also have a FT736r.

Nice radio, even now, but...

You will need to do something to prevent the 20.48MHz reference
oscillator drifting with temperature (even the TCXO drifts!)  It's
"OK"(ish) for voice modes, but is just not good enough for many digital
modes on 23cms.

Note too, that the "DATA" I/O cable, has a tendency to couple RF into
the radio in a bad way (a classic "Pin 1" problem) causing "wide"
signals and overall splatter.  Difficult to tell, as these rig's don't
have a TX monitor facility as standard, unless you use another RX to
monitor your TX signal with mk1 ear'ole.

Re the PTT.  Hamlib (V3.3 onwards) correctly controls the FT736r for
PTT, mode & frequency etc from WSJTx  (Thanks to Bill G4WJS) so go for
CAT control.  It works.  (And it correctly releases the radio when you
exit WSJTx.)

73.

Dave G0WBX.

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Dave_G0WBX
 

Hi Gil.

So, there is no problem now?

73.

Dave G0WBX.

(Sounds like 40m is open to India from the UK, @ 23:49 UTC.)

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Dave Garber
 

in settings somewhere, set cat to data or none, not rig.   rig may be causing radio to go to lsb, and should not be.  ( based on bandplan)
Dave Garber
VE3WEJ / VE3IE


On Sat, Jan 11, 2020 at 7:48 AM Gilbert Baron <w0mn00@...> wrote:
I do not think that is the answer. WSJTX sets my TS590 to LSB on 80 Mtr and decode works fine. I was a bit surprised at that too since it sets it to USB on all of the other bands , including 40 Mtrs.

Outlook Laptop Gil W0MN
Hierro candente, batir de repente
44.08226N 92.51265W EN34rb

-----Original Message-----
From: WSJTX@groups.io <WSJTX@groups.io> On Behalf Of Dave_G0WBX via Groups.Io
Sent: Saturday, January 11, 2020 05:00
To: WSJTX@groups.io
Subject: Re: [WSJTX] No decode on 80M only

Make sure your radio is set to USB on all bands for FT8 and other JT modes.

73.

Dave G0WBX.

--
Created on and sent from a Unix like PC running and using free and open source software:




--
W0MN EN34rb 44.08226 N 92.51265 W

Hierro candente, batir de repente

HP Laptop


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

vk3eip
 

Hi Bill, the adduser command fixed the WSJT-X problem and Test PTT now works. Clearly I didn't have the rights to access the serial port.
However, the computer still doesn't key the FT-101E, so at least now I am down to a hardware problem.
Thanks for your advice
George
vk3eip


locked Re: Waterfall Speed

Karza
 

On 11.1.2020 23.22, W7VH wrote:
Hi everybody,

Does anyone know how to increase the speed of the waterfall display?  I haven't been able to find such a setting.

Thanks,

Jon
W7VH


Jon,

N Avg on Wide Graph.

1 is as fast as it will go, bigger numbers = slower.

'Kari, oh2gqc



locked Re: Waterfall Speed

Reino Talarmo
 

Jon,

I the Waterfall display with controls active you see lower left N Avg n, with the arrows you can set average values and those do define speed of the waterfall display. It is a stepwise setting not continuous.

73, Reino oh3mA


locked Waterfall Speed

W7VH
 

Hi everybody,

Does anyone know how to increase the speed of the waterfall display?  I haven't been able to find such a setting.

Thanks,

Jon
W7VH


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Randy Diddel
 

Rich VE3KI nailed it!

The digital setting was something other than Data A (cannot remember which).  I now regret not doing a full reset on my K3s when I first got it from the person I bought it from.

73 everyone!

K5RHD

/randy


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Randy Diddel
 

Hi Rich,

Good point. I will check these settings in Data Mode on the K3s. Data mode should be USB already but your suggestion #1 and #2 may be the issue. I bought the radio used and the previous owner could have set something up goofy.

Suggestion #3: Already reset the frequency in the preferences in WSJT-x and I do see FT8 sigs in the waterfall. 

B Smith, this is RX not TX. Why would the power slider matter?

I will report back later today.

Thanks everyone,

73

K5RHD

/randy


locked Re: No decode on 80M only #FT8

Timothy Brannon
 

Randy,
To me this sounds like some band-specific setting within the radio. My old ICOM 746 "remembers" which antenna (1 or 2) I last selected for each band, and WSJT-X doesn't control that. Could it be that that the radio "remembers" that you last used LSB on 80 meters instead of USB? Maybe there are other settings like that in the radio causing similar trouble - I'm not familiar with Elecraft.
73 de Tim, WA5MD


locked Re: Old versions on the PC

Bill Somerville
 

On 11/01/2020 01:18, K5TCJ wrote:

While doing a clean-up of unused apps, I noticed that the uninstaller utility said there were like 5-6 older versions of WSJT still installed.

When updating WSJT shouldn’t references to older versions be removed / overwritten?

Tim – K5TCJ

Hi Tim,

if we removed old uninstall entries you could not easily install multiple versions of WSJT-X. The redundant uninstaller entries in "Programs & Features" or "Apps & Features" are benign. If you really want to clean them up then you must uninstall every one, ignoring warning messages and including the currently installed version(s), then re-install latest version. You log files and settings will be preserved. If you do not want redundant uninstall entries then uninstall WSJT-X before installing a new version.

73
Bill
G4WJS.


locked Re: IO error when testing PTT control with 'no rig'

Bill Somerville
 

On 11/01/2020 02:43, vk3eip wrote:
I am new to WSJT-X and just getting it running on an Ubuntu laptop into an FT-101E. It seems to work and I have had a few QSOs on 20 meters.
My question is how do I set up the PTT functions in the settings? It currently works with the FT101E using the VOX mode. However, I want to use WSJT-X on 23cms with an FT-736R and need to trigger the PTT for correct sequencing.
At the moment when I attempt to set the PTT options to use the serial port the test procedure gives me a message "Rig failure Hamlib error: IO error while opening connection to rig".
The Radio settings I am using are 'no rig' and the interface I am using is a UD06YA (a USB interface that uses a PL-2303HX chip that controls the RTS line of the computer serial port). Ubuntu recognises the interface as /dev/ttyUSB0 and that shows up in the Port field of the settings, so there doesn't seem to be a problem there.
What does the IO error mean? Is there a config file somewhere that needs changing?
George, vk3eip
Hi George,

i/o error means the port you specified does not exist, or something else has access, or you do not have rights to access it. Have you added your user to the dialout group?

sudo adduser $USER dialout

Then logout and back in, by logout I mean log out the whole desktop or just reboot.

73
Bill
G4WJS.


locked Re: Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

Bill Somerville
 

On 11/01/2020 03:51, edpostiii@... wrote:
I'd like to make WSJT-X v2.1.1.operate with the Dark Theme or Dark Mode.

I went into the Settings --> Personalization --> Colors -->

Choose your color "Custom" and selected "Dark" for Choose your default app mode and no impact to WSJT-X

Any options for changing WSJT-X to a black background vs. the default white?

Ed
Hi Ed,

yes, start WSJT-X with the following command line:

wsjtx -stylesheet :/qdarkstyle/style.qss

73
Bill
G4WJS.


locked Re: No decode on 80M only #FT8

B. Smith
 
Edited

Make sure that the Power Slider at lower right is set to 100%. Each band retains its own settings.


locked Re: No decode on 80M only #FT8

ve3ki
 

Three possibilities:

1. Is the radio in a different data sub-mode on 80m from the other bands? It should be in DATA A on all bands.

2. Is the radio on the correct sideband, or is it perhaps in DATA A-REV on 80m?

3. Is the radio tuned to the wrong frequency on 80m (e.g. is it tuned to the FT4 frequency when the program is in FT8 mode, or vice versa)?

73,
Rich VE3KI


On Fri, Jan 10, 2020 at 06:09 PM, Randy Diddel wrote:
Hi all,

Running a Mac Mini with Catalina fully patched and WSJT-X v2.1.2. The radio is a K3s. I have absolutely NO issues decoding on any bands except for 80M.  I see signals on 80 in the water fall perfectly.  My time is spot on in other bands with DT .5 or less. I have no idea where to start-my thought is that it should be all or nothing on all bands.  Having 80M would be nice.

TIA,

K5RHD
/randy

/randy


locked Win10 Dark Theme not affecting WSJT-X v2.1.1.

W2MKM - Ed
 

I'd like to make WSJT-X v2.1.1.operate with the Dark Theme or Dark Mode.

I went into the Settings --> Personalization --> Colors --> 

Choose your color "Custom" and selected "Dark" for Choose your default app mode and no impact to WSJT-X

Any options for changing WSJT-X to a black background vs. the default white?

Ed


locked IO error when testing PTT control with 'no rig'

vk3eip
 

I am new to WSJT-X and just getting it running on an Ubuntu laptop into an FT-101E. It seems to work and I have had a few QSOs on 20 meters.
My question is how do I set up the PTT functions in the settings? It currently works with the FT101E using the VOX mode. However, I want to use WSJT-X on 23cms with an FT-736R and need to trigger the PTT for correct sequencing.
At the moment when I attempt to set the PTT options to use the serial port the test procedure gives me a message "Rig failure Hamlib error: IO error while opening connection to rig".
The Radio settings I am using are 'no rig' and the interface I am using is a UD06YA (a USB interface that uses a PL-2303HX chip that controls the RTS line of the computer serial port). Ubuntu recognises the interface as /dev/ttyUSB0 and that shows up in the Port field of the settings, so there doesn't seem to be a problem there.
What does the IO error mean? Is there a config file somewhere that needs changing?
George, vk3eip


locked Re: Old versions on the PC

Tim Johnson K5TCJ
 

While doing a clean-up of unused apps, I noticed that the uninstaller utility said there were like 5-6 older versions of WSJT still installed.

When updating WSJT shouldn’t references to older versions be removed / overwritten?

Tim – K5TCJ