Date   

locked Re: Split Operations #GeneralGroupInfo

Bill Engel K5DHY
 

Check: File -> Settings. On the radio tab check the "Split Operation" section.

It keeps your transmit audio around 1500 Hz which allows you to work the edges of the band and keeps the second audio harmonic outside the transmit bandpass in case of overmod.

Bill

On 9/20/2017 4:47 PM, Chuck Roth via Groups.Io wrote:
Why does Wsjtx set my rig to split operations upon transmit? For example 14.074.15 to 14.073.15
Chuck
KB7OGE


locked Split Operations #GeneralGroupInfo

Chuck Roth <kb7oge@...>
 

Why does Wsjtx set my rig to split operations upon transmit? For example 14.074.15 to 14.073.15

Chuck
KB7OGE


locked Re: WSJT-X v1.8.0 rc2 8069 Issue #NewUser #GeneralGroupInfo

kk5aa_fred
 

But it is shutting off MY transmit when HE sends 73...

Also noticed that if you double click on his call when he is calling CQ, it does not do this.
Only when you double click when he is talking to a contact. 

I don't think this is a setting I've gotten wrong, it is something in the program.

Fred - KK5AA
EM25xh


locked Re: WSJT-X v1.8.0 rc2 8069 Issue #NewUser #GeneralGroupInfo

Rory Sena
 

It's my understanding this is to speed up the QSO process when the station gets a 73 all the information for a valid QSO has been received.


locked WSJT-X v1.8.0 rc2 8069 Issue #NewUser #GeneralGroupInfo

kk5aa_fred
 

I ran into this last week and asked about it on the Facebook group but no one seemed to understand what I was talking about.

I personally like to hunt and pounce. I'll spot a station I want to work and I'll double click their call to get things set up and ready to roll. When I spot his contact sending 73, I figure he is about to send 73 and leave a gap. So, when he begins his transmission, I will select transmit so when he finishes, I'll immediately call him. Ezcept, with RC2 8069, the program shuts off transmit as soon as he sends 73!

RC1 does not do this but I like the sensitivity of RC2 and really would rather not roll back to it. I did roll back for a time but RC2 is so much better, I went back to it.

Does anyone have a clue about what is going on here and if there is aby way for me to fix this?

Fred - KK5AA
EM25xh


locked Re: Help Settings help #WSJTX_config

Chuck Roth <kb7oge@...>
 

Got the problem fixed.  Just had to set the CAT Port to 7 and the PTT to CAT
Thanks to all

Chuck KB7OGE


locked Re: Help Settings help #WSJTX_config

john m <jdmuskrat@...>
 

i am not sure you need the RS232 to DB9 cable. I am using the Rigblaster Advantage with a Yaseu ft950 with just the usb cable and all works fine once I stopped trying to use the serial DB9 cable.

i still had to set the com port speed  and protocol on the radio and Rigblaster to match. now works fine. not sure if the same would be true with your model.

it took a little trial and error playing. all good in the end.


On 9/11/2017 9:31 PM, Eddy van Keulen via Groups.Io wrote:

I don’t have a FT450D or a RigBlaster Plug&Play but let me take a stab at this.

 

There are usually 3 different items when working digital modes, that work more or less independent:

  1. Sound. The RigBlaster should create an external soundcard for Win10.  I guess this is working fine, assuming FLDigi is working OK. This also means that you should be receiving OK with WSJT-X but you may have to tune manually.
  2. CAT control. This is for setting the frequency, mostly, with WSJT-X. The FT450D is not in the list of radios in WSJT-X. My FTDX3000 isn’t either but the FTDX5000 selection works fine. I think the CAT commands for general things like setting the frequency are pretty much the same between the Yaesu radios so try another model that is closest to yours. Maybe try the FT991 or FT950 or FT857.  Another part of the CAT control is the baud rate of the serial link. Look at the setting in FLDigi, again assuming FLDigi is working fine. My FTDX3000 defaults to 38400. Usually, when there is something wrong with the serial link, WSJT-X will complain.
  3. PTT.  You have 4 choices for PTT: VOX, CAT, DTR or RTS. In case of VOX, the radio itself detects an audio signal and starts transmitting on its own. I have seen cable hookups with the SignaLink interface where the soundcard in the SignaLink detects the audio and then clicks a relay on a connector that plugs into the “key” input on the radio. In this case you’d select VOX in the software. Maybe the RigBlaster does that too. CAT may also work. I use “RTS” myself with a different digital interface. When FLDigi is working fine, check how FLDigi is controlling PTT and do the same with WSJT-X.

 

Maybe there is somebody here that also has a FT450D and that can provide some more specific info.

 

Best regards,

Eddy, W6EDY

 

Sent from Mail for Windows 10

 

From: Chuck Roth via Groups.Io
Sent: Monday, September 11, 2017 1:59 PM
To: WSJTX@groups.io
Subject: [WSJTX] Help Settings help #WSJTX_config #WSJTX_config

 

Well lets try this request for help again. 

I cannot get Wsjtx rc2 to control the radio or to transmit with PTT.

My Equipment is as follows:

Rig: Yaesu FT 450D
OS: Windows 10
Soft: fldigi v4.0.8

On other programs I use
Com5 Rigblaster Plug and Play for PTT And Sound
Com 7  RS232 to DB9 on the back of the radio for rig control. No matter
what combination of com settings will provide rig control and PTT

Can anyone out there let me know what settings I need to alow me to use
this program?

Thanks
Chuck
KB7OGE

 



locked Re: Help Settings help #WSJTX_config

Chuck Roth <kb7oge@...>
 

Thanks for the information.  I will give Cat a try.

Chuck
KB7OGE


locked Re: Help Settings help #WSJTX_config

Eddy van Keulen
 

I don’t have a FT450D or a RigBlaster Plug&Play but let me take a stab at this.

 

There are usually 3 different items when working digital modes, that work more or less independent:

  1. Sound. The RigBlaster should create an external soundcard for Win10.  I guess this is working fine, assuming FLDigi is working OK. This also means that you should be receiving OK with WSJT-X but you may have to tune manually.
  2. CAT control. This is for setting the frequency, mostly, with WSJT-X. The FT450D is not in the list of radios in WSJT-X. My FTDX3000 isn’t either but the FTDX5000 selection works fine. I think the CAT commands for general things like setting the frequency are pretty much the same between the Yaesu radios so try another model that is closest to yours. Maybe try the FT991 or FT950 or FT857.  Another part of the CAT control is the baud rate of the serial link. Look at the setting in FLDigi, again assuming FLDigi is working fine. My FTDX3000 defaults to 38400. Usually, when there is something wrong with the serial link, WSJT-X will complain.
  3. PTT.  You have 4 choices for PTT: VOX, CAT, DTR or RTS. In case of VOX, the radio itself detects an audio signal and starts transmitting on its own. I have seen cable hookups with the SignaLink interface where the soundcard in the SignaLink detects the audio and then clicks a relay on a connector that plugs into the “key” input on the radio. In this case you’d select VOX in the software. Maybe the RigBlaster does that too. CAT may also work. I use “RTS” myself with a different digital interface. When FLDigi is working fine, check how FLDigi is controlling PTT and do the same with WSJT-X.

 

Maybe there is somebody here that also has a FT450D and that can provide some more specific info.

 

Best regards,

Eddy, W6EDY

 

Sent from Mail for Windows 10

 

From: Chuck Roth via Groups.Io
Sent: Monday, September 11, 2017 1:59 PM
To: WSJTX@groups.io
Subject: [WSJTX] Help Settings help #WSJTX_config #WSJTX_config

 

Well lets try this request for help again. 

I cannot get Wsjtx rc2 to control the radio or to transmit with PTT.

My Equipment is as follows:

Rig: Yaesu FT 450D
OS: Windows 10
Soft: fldigi v4.0.8

On other programs I use
Com5 Rigblaster Plug and Play for PTT And Sound
Com 7  RS232 to DB9 on the back of the radio for rig control. No matter
what combination of com settings will provide rig control and PTT

Can anyone out there let me know what settings I need to alow me to use
this program?

Thanks
Chuck
KB7OGE

 


locked Help Settings help #WSJTX_config

Chuck Roth <kb7oge@...>
 

Well lets try this request for help again. 

I cannot get Wsjtx rc2 to control the radio or to transmit with PTT.

My Equipment is as follows:

Rig: Yaesu FT 450D
OS: Windows 10
Soft: fldigi v4.0.8

On other programs I use
Com5 Rigblaster Plug and Play for PTT And Sound
Com 7  RS232 to DB9 on the back of the radio for rig control. No matter
what combination of com settings will provide rig control and PTT

Can anyone out there let me know what settings I need to alow me to use
this program?

Thanks
Chuck
KB7OGE


locked Re: WSJT-X-rc2: Band / Frequency drop down menu doesn't work #WSJTX_config

Gary - AC6EG <gdefeyter@...>
 

Thanks Mike.  Took me a while to figure out exactly what you meant, but when I right clicked inside the blank Working Frequencies table, I saw the option to Reset and used it to restore the table.
Seems to be working A-OK now.
73 de Gary - AC6EG


locked Re: WSJT-X-rc2: Band / Frequency drop down menu doesn't work #WSJTX_config

Michael Black
 

Settings/Frequencies -- right-click and Reset.
One time needed due to bug in earlier dev versions.

de Mike W0MDB




From: Gary - AC6EG <gdefeyter@...>
To: WSJTX@groups.io
Sent: Wednesday, September 6, 2017 9:38 AM
Subject: [WSJTX] WSJT-X-rc2: Band / Frequency drop down menu doesn't work #WSJTX_config

Good morning,
I just installed rc2 on Win7 -32 bit desktop PC.  For some reason, the drop down menu for the Frequency / Band window doesn't work.  It worked fine in rc-1.
I'm using OmniRig to control my TS-590SG, if that makes any difference.  If I change bands with the radio, the proper band appears in the window, but the V button doesn't respond at all to a mouse click. Any ideas?
Thanks,
Gary - AC6EG



locked WSJT-X-rc2: Band / Frequency drop down menu doesn't work #WSJTX_config

Gary - AC6EG <gdefeyter@...>
 

Good morning,
I just installed rc2 on Win7 -32 bit desktop PC.  For some reason, the drop down menu for the Frequency / Band window doesn't work.  It worked fine in rc-1.
I'm using OmniRig to control my TS-590SG, if that makes any difference.  If I change bands with the radio, the proper band appears in the window, but the V button doesn't respond at all to a mouse click. Any ideas?
Thanks,
Gary - AC6EG


locked Re: Settings help #WSJTX_config

robert kupps
 

CAT control is via the DB-9 (RS-232) connector and cannot be controlled via the RIGblaster Plug & Play for the FT450D



On Aug 27, 2017, at 9:13 AM, Chuck Roth via Groups.Io <kb7oge@...> wrote:

FT450D,

W6INO

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Twenty years from now, you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did do. 
 So, throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.
 -Mark  Twain






locked Settings help #WSJTX_config

Chuck Roth <kb7oge@...>
 

I need help with the settings I can not get Rigcontrol (CAT) or PTT to work.
I have a FT450D, Rigblaster Plug and Play, and windows 10.
For all other programs I have CAT on com7 and PTT (Rigblaster) on Com 5.  I have tried all combinations of settings and comports but can not get CAT or PTT to work.

Help Please
KB7OGE


locked Re: FT8 Questions #NewUser #FT8

Carl Andreasen
 

1- I have noticed the same thing. I think if you click soon enough, it can be a valid transmission however I suspect it will come on not matter what, if you are in the correct 15 segment of the minute. I would not worry about it. I too have noticed it typically takes a number of transmissions to make contact. I think this is because of the human element. When you click on the other station, it is unlikely you did it soon enough to get the first transmission out on time, when he decodes you and responds, it is the same issue. Once connection is established the computer takes over and you sit back and watch the bang-bang-bang series of transmission.

2- Power is a personal thing, there are no rules pertaining to the mode. There is no reason to run QRP. Run whatever is comfortable for you, there is no wrong answer. Running very high power can make it difficult for others because the super strong signal drives down the gain (AGC) for others, but you can protect yourself from that by turning off your own AGC.

3- The program tries to identify the country and to alert you to if you have worked him on that band. I have not noticed the various symbols, most likely because I don't pay too much attention to it.

On 8/14/2017 6:42 AM, Richard Berry wrote:
Been trying FT8 for a while now and posted questions on the 'digitalradio' forum but got no responses, so will try here:  

1) Running FT-8, when I double-click on a station calling CQ, WSJT-X frequently starts transmitting immediately instead of waiting for the next transmit window.  Is this normal?  Is it because there's still enough time left for a possible decode on the receiving side?  I also notice it often takes multiple answers to a CQ to get a response.

2) How much power are folks running.  I sometimes see a very large difference between sent/received signals, especially from stations working Europe.  A post on the Flex forum said some are running 100's of watts, up to the full 1500W at times!  

3) In the Message section, what is the ~U.S.A. and !Italy etc?  Are these DXCC entities and is there any documentation on the use of "~" and "!"?  I scanned the most User Guide including FT8 and didn't see it. 

Thanks,
Dick
KF5SA

--
Warren - K7CWA
http://k7cwa.me


locked Re: FT8 Questions #NewUser #FT8

Kenneth Bandy
 

Hello, Dick.  My answers are in-line below:

 

From: WSJTX@groups.io [mailto:WSJTX@groups.io] On Behalf Of Richard Berry
Sent: Monday, August 14, 2017 9:43 AM
To: WSJTX@groups.io
Subject: [WSJTX] FT8 Questions #new #FT8

 

Been trying FT8 for a while now and posted questions on the 'digitalradio' forum but got no responses, so will try here:  

1) Running FT-8, when I double-click on a station calling CQ, WSJT-X frequently starts transmitting immediately instead of waiting for the next transmit window.  Is this normal?  Is it because there's still enough time left for a possible decode on the receiving side?  I also notice it often takes multiple answers to a CQ to get a response.  I have found the same thing.  This is probably due to the fact that FT-8 only is a 15 second cycle.  So, if you double click toward the end of the CQ-ing station's transmission, your station will appear to start transmitting immediately.  This would also answer the rest of your question, in that if your station doesn't get a chance to get a full return message out, the CQ-ing station wouldn't be able to decode it, hence he/she will send another CQ.

2) How much power are folks running.  I sometimes see a very large difference between sent/received signals, especially from stations working Europe.  A post on the Flex forum said some are running 100's of watts, up to the full 1500W at times!  With my station, I try to keep my output power to 30 watts for domestic (US) stations, but never exceeding 50 watts for DX stations.  Typically, when a station is transmitting using excessive power, it will tend to "desense" a good portion of the window, but there's not much we can do about that, I guess….

3) In the Message section, what is the ~U.S.A. and !Italy etc?  Are these DXCC entities and is there any documentation on the use of "~" and "!"?  I scanned the most User Guide including FT8 and didn't see it  These are DXCC entities, but I'm not sure what the other characters represent.

Thanks,
Dick
KF5SA

_._,_._,_

 

Hope this helped a bit.

 

73,

Ken, KJ9B


locked FT8 Questions #NewUser #FT8

Richard Berry
 

Been trying FT8 for a while now and posted questions on the 'digitalradio' forum but got no responses, so will try here:  

1) Running FT-8, when I double-click on a station calling CQ, WSJT-X frequently starts transmitting immediately instead of waiting for the next transmit window.  Is this normal?  Is it because there's still enough time left for a possible decode on the receiving side?  I also notice it often takes multiple answers to a CQ to get a response.

2) How much power are folks running.  I sometimes see a very large difference between sent/received signals, especially from stations working Europe.  A post on the Flex forum said some are running 100's of watts, up to the full 1500W at times!  

3) In the Message section, what is the ~U.S.A. and !Italy etc?  Are these DXCC entities and is there any documentation on the use of "~" and "!"?  I scanned the most User Guide including FT8 and didn't see it. 

Thanks,
Dick
KF5SA


locked JTSDK-Win32 Upgrade Available - Important Update for Compiling Hamlib #GeneralGroupInfo

Greg Beam, KI7MT <ki7mt01@...>
 
Edited

Hello All,

The Hamlib development team recently made a slight change to their build
invocation. As result, a minor change to the JTSDK-Win Hamlib3 build script
was required.

TO UPGRADE:
* Open JTSDK Maintenance
* Type: update
* Type: upgrade
* Close, then reopen JTSDK Maintenance
* Type: version

You should now be on v2.0.6-0 Release 710 [1]

If you have problems with the update, post them on JTSDK@Groups.io

[1] jtsdk-win-2.0.6.png

73's
Greg, KI7MT


locked Issues with later Yaesu rigs and FLDIGI native support

Steve [VK3SIR]
 

Hi,

 

A number of issues have arisen with the later model Yaesu rigs (namely FT991/991A and FT891) and software – a direct result of Yaesu NOT implementing some basic functions and changing some of the CAT return codes.

 

Fldigi is NOT natively communicating with these radios… and comms is having to be achieved through FLRIG (that does appear to work perfectly).

 

Michael Black of the Hamlib development team has been working heavily on resolving matters from the Hamlib library perspective – primarily through wsjtx and jtdx.

 

Can this please be looked at? Attached are ALPHA versions of the main changes in the Hamlib code – Again I stress that these changes are VERY Alpha ... but after extensive testing they appear to functional with most software and across Yaesu models at this stage. The attachments reside in the Hamlib “yaesu” source directory. Hamlib must be rebuilt and any links to old static libraries etc. removed.


I have another request – but I will put this in a separate email.

73

 

Steve I

VK3VM / VK3SIR