locked Re: Soundcard Observations


blitz716
 

Ive had soundcard problems here as well Julian, I dont know if they bear on your incidents. Whenever I updated WSJTX, I lost soundcard connectivity. It also happens randomly on a cold reboot as well. I have a Soundblaster vibra 128 and the sound in and out ports are still what I left them at, yet connectivity wont return until I change their settings in WSJTX, reboot, and then reset them to the original settings. My motherboard has onboard audio, which never worked right, so its shut off in Bios. Im running XP SP3 on a dual core AMD.
I use HRD 5 and JT65HF always plays fine here,no matter what, I think because its talking to/thru HRD.
When this happens, I even have to remove the soundcard, reboot, and then replace it, and the the ports start working in their original configurations. Subsequent cold reboots dont mess it up then for a while.
Steve KC2UK

vk4cmv wrote:

I've recently been running WSJT-X and JT65-HF at the same time.

The rig is a K3 with a sub-receiver - so, for example, on 20 metres the main RX is switched to 14.076, the sub-rx is on 14.078.

These two receivers output to an M-Audio soundcard which has two sets of inputs and outputs.  I can listen using both JT65-A and JT9 at the same time - and if I want to TX in JT9 I press the split button, press the VOX button and off I go.

The PC is Windows 7 64 bit.

Today I went to call a station and couldn't get WSJT-X to fire up the rig. After checking all the wiring etc., I looked at where the transmit audio was going and it wasn't going to the right input on the M-Audio card.

In WSJT-X, the device names and numbers were OK in the configuration, but I just re-selected them and it fixed the problem - my audio was going to the right place again.

Thinking about why this would have happened, I remembered that I had also been playing with a Funcube dongle and SDR-RADIO - these dongles have a soundcard built in.

So, my guess is that plugging in a USB device that has sound devices in it was messing up the device enumeration - WSJT-X thought it had the device numbers right, but they had changed.

Sorry for the long-winded post on such an obscure topic.

cheers, Julian VK4CMV



------------------------------------

Yahoo! Groups Links

<*> To visit your group on the web, go to:
    http://groups.yahoo.com/group/WSJTX/

<*> Your email settings:
    Individual Email | Traditional

<*> To change settings online go to:
    http://groups.yahoo.com/group/WSJTX/join
    (Yahoo! ID required)

<*> To change settings via email:
    WSJTX-digest@... 
    WSJTX-fullfeatured@...

<*> To unsubscribe from this group, send an email to:
    WSJTX-unsubscribe@...

<*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
    http://docs.yahoo.com/info/terms/

  

Join main@WSJTX.groups.io to automatically receive all group messages.